reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu Prostřeno 22.7.2011 – Pavla

Dnešní menu se skládá z

Paštikové hříbky

  • 500 g kuřecích játer
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce jemné strouhanky
  • 4 celá vejce
  • sklenice mléka
  • pečivo

Kuřecí játra na půl hodiny namočíme do mléka s vodou, po půl hodině propláchneme, necháme okapat na sítku a rozmixujeme. Přidáme strouhanku, šlehačku, 3 lžíce sádla, 4 vejce – osolíme, důkladně promícháme a do formy (např. srnčí hřbet) dáme na cca 45 minut péci na 180-200 stupňů (forma se vloží do pekáče s vodou) nepřikrývat. Z paštiky vymodelujeme kolečka, která položíme na kolečko tvrdého sýra dle vlastní chuti. Na paštiku položíme další kolečko sýra (jiný druh) a ozdobíme broskví. Podáváme s rozpečeným pečivem.

Kuřecí vývar s domácími nudlemi

  • 2 ks kuřecích stehen
  • 30 dkg kořenové zeleniny
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • petržel na ozdobení

Domácí nudle

Zmouky a vajec uválíme tenké těsto, necháme odpočinout. Pak těsto nakrájíme na tenké proužky a necháme vyschnout. Vaříme ve vroucí vodě cca 10minut.
Vývar

Nakrájíme zeleninu, osolíme a s kuřecími stehny vložíme do cca 1l vroucí vody, přidáme koření a povaříme cca 45 minut, přecedíme, mrkev nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do polévky. Čistý vývar doplníme do 2 l vroucí vodou. Vyjmeme kuřecí stehna, obereme maso a ve zvláštním hrnci uvaříme domácí nudle – nudle i maso podáváme zvlášť. Vývar dozdobíme zelenou petrželkou.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-vyvar-s-domacimi-nudlemi

Houskový knedlík

  • 500 g hrubé mouky
  • 2 rohlíky
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • 3 dcl mléka
  • 30 g droždí
  • sůl

Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého vlijeme teplejší mléko a rozdrobíme droždí – přidáme sůl a špetku cukru pro lepší vykynutí. Jakmile droždí začne kvasit, přidáme vejce, na kostičky pokrájené housky a vypracujeme těsto, které necháme cca 30 minut vykynout, poté vytvarujeme 2 knedlíky, necháme pod ubrouskem kynout a vaříme v páře na utěrce nebo ve vroucí vodě pod pokličkou cca 20 minut. Po vyjmutí překrojíme nití na tenké plátky.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-svickova-na-smetane

Staročeská svíčková na smetaně, houskový knedlík

  • 200 g másla
  • 1 l mléka
  • 400 ml smetany
  • 300 g slaniny
  • 300 g celeru
  • 300 g petržele
  • 500 g mrkve
  • citron
  • brusinky
  • 200 ml šlehačky
  • 300 g cibule
  • 200 g hladká mouka
  • 50 g cukru
  • sůl
  • maso falešná svíčková (hovězí zadní 1,20 kg)
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • bílé víno
  • šlehačka

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme, pokrájíme na větší kousky/kolečka a podusíme na másle. Prošpikované a osolené maso položíme na připravený základ a také osmahneme tak, aby se zatáhlo, poté přidáme trochu vody s vínem, špetku cukru, koření, přikryjeme (poklice, alobal) a dusíme cca 1,5 hod. (až maso změkne). Poté maso vyjmeme, odstraníme koření a zeleninový výpek rozmixujeme, zahustíme smetanou s mlékem a cca 2 lžícemi hladké mouky a povaříme cca 10 minut, dochutíme vínem, případně citrónovou šťávou a cukrem. Maso nakrájíme na tenké plátky a na talíři zdobíme plátkem citrónu se šlehačkou a brusinkami.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-svickova-na-smetane

Jablková pusa na rozloučenou

Ingredience:

  • 150 g pískového cukru
  • 150 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 g polohrubé mouky
  • polovina prášku do pečiva
  • sníh ze 4 bílků
  • mléko dle potřeby
  • nastrouhaná čokoláda
  • 2 kg nastrouhaných jablek
  • dle potřeby rozinky, ořechy a skořice

Krém:

  • uvařené kondenzované mléko
  • 2 vanilkové pudinky
  • 250 g másla
  • 600 ml vody

Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém – necháme vychladnout.
Korpus

Pískový cukr vyšleháme se žloutky, poté přidáme máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme 150 g polohrubé mouky, ve které zamícháme půl prášku do pečiva a trochu mléka. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmísíme do těsta. Nastrouháme jablka, která rozprostřeme na plech na alobal, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, ořechy a zalijeme těstem. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, necháme vychladnout.
Krém

Uvaříme puding ve vodě, necháme vychladnout, poté vyšleháme s máslem a uvařeným kondenzovaným mlékem (karamel). Do krému nepřidáváme cukr!!!

Upečený základ překlopíme na tác, případně plech tak, aby byl alobal nahoře – tento odstraníme a korpus natřeme krémem, který bohatě posypeme strouhanými vlašskými ořechy a strouhanou čokoládou. Krájíme dle vlastní fantazie.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablkova-pusa-na-rozloucenou

4 comments to Celé menu Prostřeno 22.7.2011 – Pavla

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.