Tataráček z rajčat s mozzarellou a polníčkem
- 4 rajčata
- 2 šalotky
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ svazku bazalky
- 250 g mozzarelly
- šťáva z 1 citronu
- 100 g polníčku
- balsamico glaze
- sůl, pepř
Oloupaná spařená rajčata bez semínek a šťávy nakrájíme na kostičky a smícháme s jemně nakrájenou šalotkou, olivovým olejem a bazalkou (drobně posekanou). Podle potřeby osolíme a opepříme. Naaranžujeme na talíř, poklademe mozzarellou a ozdobíme polníčkem a balsamico glaze.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tataracek-z-rajcat [On-line 16.2.2011], citace
Kachní prsa marinovaná v sezamovém oleji, konfitovaný česnek, pastiňákové pyré
- 1 kachní prso
- 100 ml sezamového oleje
- sůl, pepř
- 1 hlava česneku
- 100 ml vína
- 50 g pastiňáku
- 2 lístky šalvěje
- 20 g másla
- 5 g třtinového cukru
- mléko
- smetana
- oříšek másla
Kachní prsa osolíme a naložíme do sezamového oleje (minimálně přes noc). Zprudka je opečeme. Nejprve kůží dolů, následně i obráceně, asi půldruhé minuty z každé strany. Pak vložíme do trouby a při 190 °C pečeme asi 10 minut. Poté rozkrojíme a servírujeme.
Česnekovou palici asi dvě hodiny pomalu vaříme v lehce probublávající vodě s trochou červeného vína. Pak ji vyndáme a uřízneme vršek, abychom odhalili stroužky. Vložíme na pekáček, lehce posypeme třtinovým cukrem a dáme na 10 minut zapéct do trouby na 200 °C.
Čerstvý pastiňák oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme doměkka v osoleném mléce se smetanou a kouskem másla. Přidáme lístek šalvěje. Po uvaření pastiňák vyjmeme a rozmixujeme na pyré. Dle potřeby dosolíme nebo povolíme vyvařenou smetanou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsa-marinovana [On-line 16.2.2011], citace
Créme brulée s jablečnými chipsy
- 500 ml smetany
- 4 žloutky
- 80 g cukru
- vanilkový cukr
- jablko
- cukr
- voda
- třtinový cukr
- 4 cl brandy
Smetanu smícháme s vanilkovým cukrem a zahřejeme na 90 °C. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a vmícháme je do zchladlé smetany. Nalijeme do formiček a vaříme v troubě ve vodní lázni při 150 °C asi 45 minut. Necháme zchladnout (nejlépe přes noc). Jablka nakrájíme na kolečka a ponoříme do cukrové vody. Rozprostřeme je na silný plát nebo pečicí papír a sušíme v troubě při 100 °C dokřupava. Vychladlý krém ozdobíme jablky, posypeme třtinovým cukrem a zakápneme brandy. Plynovou pistolí zkaramelizujeme cukr.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/creme-brulee [On-line 16.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář