- Zeleninový salát s kuřecími medailonky, sýrovou omáčkou a bagetkami s bylinkovým máslem
- Jihočeská kulajda
- Zvěřinové plátky na červeném víně
- Kynuté knedlíky
- Bramborové knedlíky
- Červené zelí k masu
- Lívanečky s borůvkovým žahourem a tvarohovým krémem
Zeleninový salát s kuřecími medailonky, sýrovou omáčkou a bagetkami s bylinkovým máslem
- 1 hlávkové zelí
- 2 cibule
- červená, zelená a žlutá paprika
- 2 mrkve
- salátová okurka
- cherry rajčata
- pórek
- sůl, ocet, cukr, olivový olej
- 4 kuřecí prsa
- pepř, chilli koření, sladká paprika
- 1 smetana
- měkký sýr
- hladká mouka
- 5 baget
- máslo
Zeleninu nakrájíme na nudličky a dochutíme solí, octem a cukrem. Zakapeme olivovým olejem.Vše dobře promícháme a necháme odležet. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, okořeníme a orestujeme na pánvi. Plátky vyjmeme z pánve, do zbylé šťávy přidáme smetanu a měkký sýr, zaprášíme hladkou moukou a dochutíme. Bagetky rozkrájíme podélně a do řezů vmažeme máslo utřené s bylinkovým kořením. Zabalíme do alobalu a před podáváním dáme na chvilku zapéct do trouby při teplotě 180 °C.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zeleninovy-salat-s-kurecimi-medailonky [On-line 16.3.2011], citace
Jihočeská kulajda
- 2 l vody
- 400 g hříbků
- 8 větších brambor
- kopr
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- Vegetka
- sůl
- ocet
- 2 vejce
- 2 smetany
- hladká mouka
- kopr
Do litru vody dáme houby, brambory nakrájené na kostičky, bobkový list, nové koření a celý pepř. Před změknutím brambor dolijeme zbytek vody, ve smetaně rozmícháme pět lžic hladké mouky a zahustíme. Přidáme rozšlehaná vejce. Dochutíme solí, octem a Vegetkou. Před podáváním posypeme nasekaným koprem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jihoceska-kulajda [On-line 16.3.2011], citace
Zvěřinové plátky na červeném víně
- 2 kg zvěřiny
- 3 dl červeného vína
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 celer
- sušené švestky
- jeřabiny
- brusinky
- švestková povidla
- perník na strouhání
- hladká mouka
- vývar
- sůl
- cukr
- bobkový list
- nové koření
- pepř celý
- tymián
- 200 g slaniny
- citronová šťáva
Maso očistíme, nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a koření. Osmahneme z obou stran a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu. Podlijeme červeným vínem a pečeme. Měkké maso vyjmeme, šťávu se zeleninou rozmixujeme. Zaprášíme hladkou moukou, zředíme trochou vína a povaříme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou, brusinkami, jeřabinami, švestkovými povidly a strouhaným perníkem a vše mírně povaříme.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zverinove-platky-na-cervenem-vine [On-line 16.3.2011], citace
Kynuté knedlíky
- 250 g hrubé mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 l mléka
- 3 vejce
- 4 lžíce tekutého másla
- půl kostky kvasnic
- 3 rohlíky
- sůl
- cukr na kvásek
Uděláme kvásek, který vlijeme do mísy s moukou. Do mléka rozšleháme vejce a přidáme máslo. Vše přidáme do mísy a vypracujeme těsto, do kterého přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Z těsta vytvoříme šišky, vhodíme je do vroucí vody a vaříme 15 až 20 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zverinove-platky-na-cervenem-vine [On-line 16.3.2011], citace
Bramborové knedlíky
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 200 g hrubé mouky
- 200 g mouky krupice
- 2 vejce
- sůl
Oloupané brambory nastrouháme, přidáme oba druhy mouky, vejce, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme šišky. Ve vroucí vodě je vaříme 15 až 20 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zverinove-platky-na-cervenem-vine [On-line 16.3.2011], citace
Červené zelí k masu
- 1 hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 1 jablko
- cukr
- sůl
- kmín
- ocet
Zpěníme cibulku, přidáme nakrájené červené zelí, sůl a kmín. Podlijeme vodou a dáme vařit. Po uvaření zelí scedíme, přidáme nastrouhané jablko, zaprášíme hladkou moukou a dochutíme solí, cukrem a octem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zverinove-platky-na-cervenem-vine [On-line 16.3.2011], citace
Lívanečky s borůvkovým žahourem a tvarohovým krémem
- 15 g droždí
- 30 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- citronová kůra
- olej
Droždí rozmícháme s cukrem a moukou, přidáme vlažné mléko, zakryjeme a necháme kynout. Přidáme citronovou kůru, vejce, zbylý cukr, mouku a mléko. Vytvoříme těsto. Opět zakryjeme a necháme asi půl hodiny kynout. Poté pečeme.
Borůvkový žahour
Ingredience:
- 500 g borůvek
- 1 vanilkový pudink
- troška rumu
- cukr
Borůvky podlijeme 1 dl vody a dáme vařit. Přidáme rum, cukr a pudink.
Tvarohový krém
Ingredience:
- 2 tvarohy
- 1 zakysaná smetana
- 4 vanilkové cukry
- 2 žloutky
Ze všech ingrediencí vyšleháme krém.
Lívanečky pomažeme žarhounem a krémem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/livanecky-s-boruvkovym-zahourem [On-line 16.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář