- 5 cm zázvoru (cca)
- chilli
- 3 kuřecí prsa
- koření pěti vůní
- 2 kuřecí bujony
- limetka
- 2 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky
- oříšky kešu
- slunečnicová semínka
- tykvová semínka
- thajská zelenina (mražená)
- čerstvý špenát
Do tří litrů vody nakrájíme zázvor o velikosti palce a vaříme s nakrájenými papričkami chilli. Mezitím naložíme kuřecí prsa nakrájená na proužky a obalená v koření pěti vůní. Poté je osmažíme na pánvi a dáme na talířek. Na další pánvi orestujeme oříšky (kešu, slunečnice, tykev).
Když se voda vaří, vložíme thajskou zeleninu, nudle a kuřecí bujon. Přidáme 2 lžíce sójové omáčky a pokapeme limetkou dle chuti.
Do mističek dáme čerstvý špenát. Zalijeme vývarem a přidáme kuřecí maso a oříšky. Zdobíme kroužky chilli.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/thajska-polevka-s-cerstvym-spenatem [On-line 30.3.2011], citace
Kachnička s plackami
- kachna
- hnědý cukr
- sójová omáčka
- čínské bílé víno
- zázvor a anýz
- jarní cibulka
- okurka
- hoisin omáčka
- mouka
- slunečnicový olej
Kachnu a koření vložíme do hrnce s vodou a vaříme 2 až 3 hodiny. Poté vyjmeme a necháme oschnout. Rozpálíme olej (můžeme použít i fritézu) a opečeme. Nakrájíme na proužky salátovou okurku a jarní cibulku a do mističky dáme hoisin sauce nebo švestkovou omáčku.
Na placičky použijeme asi 200 g mouky. Smícháme ji s vlažnou vodou, lžící cukru a soli. Uválíme placičky a dáme na rozpálenou pánev bez oleje. Na každou placičku dáme trochu hoisin omáčky, jarní cibulku, okurku a naporcované kachní křupavé maso a padáváme
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachnicka-s-plackami [On-line 30.3.2011], citace
Vepřové maso se zeleninou
- 500 g vepřového masa
- jarní cibulka
- červená a zelená paprika
- mrkev
Maso nakrájíme, orestujeme a přidáme zeleninu.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprove-maso-se-zeleninou [On-line 30.3.2011], citace
Citronová pěna
- 1 šálek citronové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry
- 2 hrnky cukru
- 4 velké žloutky a 4 celá vajíčka
- 3/4 hrnku másla (1–2 kostičky)
- 1–2 hrnky smetany
V hrnci smícháme citronovou šťávu, cukr, citronovou kůru, žloutky a celá vajíčka a našleháme. Vaříme na středním ohni a pravidelně mícháme, dokud směs nezhoustne a nezíská žlutavou barvu. Odstraníme z ohně a přimícháme máslo.
Přelijeme těsto do misky a dáme do lednice vychladnout. Zabalíme do alobalu a necháme tuhnout hodinu až 3 dny.
Do velké mísy dáme jeden až necelé dva hrnky vychlazené zakysané smetany a promícháme. Odložíme si půl hrnku citronové kůry na polevu a zbytek dáme do smetany. Pěnu přelijeme do formy a dáme do mrazáku alespoň na 4 hodiny nebo přes noc. Vyndáme pěnu z mrazáku a nasypeme na ni zbytek citronové kůry.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/citronova-pena [On-line 30.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář