Hermelínová polévka
- 2 plísňové sýry typu Hermelín
- 5 dl mléka
- 5 dl smetany
- 2 stroužky česneku
- polévkové koření
- Solamyl
- 1 dl suchého bílého vína
- čerstvá petržel
- preclíky
Mléko slijeme se smetanou a dáme vařit. Za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme lisovaný česnek, nakrájený plísňový sýr a zvolna vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Polévku lehce zahustíme Solamylem, ochutíme polévkovým kořením, bílým vínem a ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou. Podáváme s preclíkem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hermelinova-polevka [On-line 16.2.2011], citace
Hovězí plátky s vinnou omáčkou
- 600 g hovězí roštěné
- drcený černý pepř
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 200 ml červeného vína
- 1 lžíce rajského protlaku
- špetka mletého chilli
- papriky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml vývaru
- 50 g nastrouhaného sýra (eidam, čedar)
Maso naklepeme, opepříme a na oleji opečeme. Poté je osolíme a přendáme do pekáčku. Výpek zalijeme vínem, přimícháme protlak, chilli a svaříme na polovinu objemu. Vinnou směs nalijeme na maso v pekáčku, přiklopíme a dusíme v troubě při 150 stupních. Pak maso vyndáme. Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a dobře rozšleháme. Přidáme vinnou směs a vše 15 minut provaříme. Zdobíme sýrem a podáváme s kroketami.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-platky-s-vinnou-omackou [On-line 16.2.2011], citace
Ovocný dortík
- dortový korpus
- 4 smetany
- hroznové víno
- banány
- čokoláda na vaření
- vanilkový cukr
Korpus rozřízneme. Předem si připravíme do mísy 4 smetany a vanilkový cukr a smícháme. Polovinu korpusu potřeme krémem a poklademe nakrájenými banány. Druhou polovinou piškotu přikryjeme. Zbytkem krému potřeme celý dort. Na dortík nastrouháme čokoládu a ozdobíme hroznovým vínem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ovocny-dortik [On-line 16.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář