6−8 porcí
- ½ l mléka
- snítka libečku
- 100 g másla
- 1 malá cibule
- 200 g celeru
- 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 200 g strouhanky
- olej na smažení
- sůl
Mléko svaříme s libečkem a necháme zchladnout.
Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme na malé kostičky nakrájený celer a opékáme na skus, poté zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme za stálého míchání mlékem, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Hustý bešamel krátce provaříme a necháme vystydnout.
Ze zchladlého bešamelu tvarujeme malé krokety, které máčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance. Ihned smažíme v oleji dozlatova. Odkládáme na savý papír a podáváme s žampionovým ragú.
žampionové ragú
- 50 g másla
- 500 g žampionů
- 100 ml bílého vína
- hrst sekané petrželky
- sůl
Na másle osmahneme na klínky nakrájené žampiony, zastříkneme vínem, ochutíme petrželkou a solí.
Zdroj: Celerové krokety se žampionovám ragů; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1663-celerove-krokety-se-zampionovam-ragu/ [On-line 29.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář