Potřebujeme:
- 500 g oloupaného celeru,
- 1 l kuřecího vývaru,
- 125 ml bílého vína,
- 80 ml bílého portského vína,
- 60 g másla,
- 50g šalotky,
- 0,4 l smetany,
- lanýžový olej,
- lžíci rostlinného oleje,
- citrónovou šťávu,
- sůl, pepř
Na oheň dáme hrnec s máslem a olejem. Šalotku nakrájíme nadrobno, vsypeme do hrnce a lehce orestujeme. Vsypeme celer a restujeme 10 – 15 minut. Osolíme. Do hrnce vlijeme bílé víno a necháme vyvařit. Přidáme portské víno, vývar a vaříme doměkka. Mezitím připravíme vložku. Na másle orestujeme šalotku, kostičky celeru, jablka, ořechy a osolíme. Do vařené polévky přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Propasírujeme přes síto. Přilijeme lanýžový olej a citrónovou šťávu. Servírujeme na talíř s připravenou vložkou.
Zdroj: Celerový krém s portským vínem; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/celerovy-krem-s-portskym-vinem-2-9-2014.html [On-line 22.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář