Ingredience
- střední cibule 1 kus
- dýně, nakrájená na větší kostky 2 2 hrnek
- malá červená řepa 1 kus
- olej 1 lžíce
- horký vývar nebo voda 750 ml
na dochucení:
- umeocet (vedlejší produkt při nakládání japonských švestiček umeboshi) 1 dávka
- na ozdobení:
- pražená semínka 1 hrst
- rostlinná smetana nebo obilné mléko 1 dávka
- sůl 1 špetka
Dáme ohřát vývar a mezitím si nakrájíme cibuli a dýni na velké kostky, červenou řepu na menší. V hrnci rozehřejeme olej a sůl a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme ohřátý vývar, nakrájenou tykev a červenou řepu. Vaříme asi 20 minut do změknutí řepy. Celý obsah hrnce pak rozmixujeme a dochutíme trochou umeocta. Nakonec můžeme zjemnit obilným nebo sójovým mlékem, nebo jen ozdobit na talíři. V polévce výborná chutnají opražená semínka.
Zdroj: Červené zore; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cervene-zore [On-line 02.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář