- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g čerstvého špenátu
- 50 ml olivového oleje
- 50 g ořechů
- 20 g soli
- 2 stroužky česneku
- 0,5 kostky kvasnic
- 0,5 lžičky cukru
Jogurtové máslo
- 250 g másla
- 125 g bílého jogurtu
- bylinková sůl
Obě mouky smícháme s poloviční dávkou soli. Uděláme do směsi důlek, do kterého nalijeme kvasnice rozšlehané v troše vlažné vody s cukrem. Necháme kynout 30 minut. K nakynuté směsi přilijeme olej a 250 ml vody. Zpracujeme těsto a dáme je opět kynout na 20 minut. Špenát opereme, spaříme v horké vodě, vymačkáme a promícháme se lžičkou soli a nadrobno nakrájeným česnekem. Ochucený špenát s ořechy zapracujeme do těsta, které dáme do vymazané formy. Povrch pokapeme olivovým olejem. Necháme odstát deset minut a pak pečeme v horkovzdušné troubě na 225 °C. Po deseti minutách dopékáme na 200 °C dalších 30 minut.
Máslo necháme změknout, rozšleháme je s jogurtem a dochutíme bylinkovou solí. Dáme ztuhnout do lednice a servírujeme naběračkou na zmrzlinu.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cesnekovy-olivanek-domaci-jogurtove-maslo [On-line 2.12.2011]
Poslední tip, trik či komentář