(4 porce)
- 800 g předního hovězího (z mladé krávy nebo jalovice)
špetka kypřícího prášku
4 cl sodovky
1 cibule
olej extra virgin
sůl
Maso den předem nasolíme a pak teprve nameleme. Do čerstvě namletého masa přidáme špetku kypřícího prášku, který polijeme sodovkou, aby „bublal“. Díky tomu maso zkřehne. Rukama promícháme a můžeme tvořit čevabi – stejně dlouhé válečky skládáme těsně vedle sebe po pěti kusech. Takto připravené válečky orestujeme na kapce olivového oleje, ke konci je rozdělíme, aby se dopekly ze všech stran.
Na přípravu pljeskavice si na jemno nakrájíme cibulku. Do dlaně nabereme maso, uděláme kouli a z jedné strany ji namočíme do cibule – co zůstane, to zapracujeme do masa, tak určíme množství cibulky. Z koule vytvoříme na pomokřeném prkýnku placku. Jednou rukou „pleskáme“ do masa a druhou si hlídáme okraje. Pljeskavici také orestujeme na pánvi s kapkou olivového oleje.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Cevabi-a-pljeskavica/
Poslední tip, trik či komentář