Ingredience
- oblíbené máslové sušenky 250 g
- máslo 125 g
- žervé 750 g
- moučkový cukr 220 g
- zakysaná smetana + dalších pár lžic na poztření dortu 250 g
- vejce 4 kusy
- šťáva z poloviny citronu 1 dávka
- vanilkový cukr 1 sáček
1.Rozdrtíme sušenky nadrobno válečkem nebo v robotu. Přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikla kompaktní hmota. Dortovou formu vymažeme máslem nebo vysteleme pečicím papírem a na její dno upěchujeme vrstvu ze sušenkové hmoty. Hmotu nahrneme mírně i na boky formy, aby tím vznikl zpevněný základ dortu. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme pět minut.
2. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, které si ušleháme do pevného sněhu. Ve větší míse ručně vyšleháme žloutky, vanilkový a moučkový cukr. Na závěr opatrně zapracujeme sníh z bílků a šťávu z citronu. Krém nalijeme do formy na sušenkový základ a necháme pět minut odpočinout, aby se lehce vpil do korpusu. Do trouby vložíme plecháček s vodou, aby nám dort při pečení nevyschl. Pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Po půl hodině moučník co chvíli kontrolujeme. Jakmile uvidíme, že jeho okraje ztuhly a vnitřek se chvěje jako pudink, vypneme troubu a necháme ho vychladnout v pootevřené troubě. Až zcela vychladlý ho přemístíme do lednice, kde by měl odpočívat ještě dalších osm hodin.
3. Cheesecake podáváme potřený kysanou smetanou, ovocným pyré, s čerstvým ovocem nebo i se šlehačkou.
Zdroj: Cheesecake, káva; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cheesecake-kava [On-line 09.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář