Ingredience
- 250 g bílého chřestu
- 1 citron
- 2 lžíce cukru
- 5 plátků toastového chleba
- 125 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany 31%
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Brambory
Chřest na polévku oloupejte po celé délce stonku a slupky dejte vařit. Asi po 10 minutách vývar sceďte a vložte do něj oloupaný chřest, citron, cukr, nakrájené brambory a plátky bílého chleba, který pohltí hořkost chřestu. Chřest vařte pár minut, aby byl na skus, a pak jej přendejte do ledové vody. Brambory uvařte doměkka.
Udělejte světlou jíšku s muškátovým oříškem. Zalijte ji chřestovým vývarem, přidejte brambory, nakrájený chřest a smetanu. Aspoň 5 minut povařte a vše rozmixujte.
Dokončení polévky
- Hrst medvědího česneku
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 bageta
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 4 křepelčí vejce
- 1 vanička řeřichy zahradní
Polévku můžete hned jíst, nebo ji ještě zdokonalit. Medvědí česnek a olej rozmixujte na pastu. Část pasty smíchejte se strouhaným parmezánem, potřete jí rozkrojené bagety a dejte zapéct do trouby. Zbylou pastu dejte do polévky a promixujte.
Polévku na talíři můžete dozdobit také řeřichou, vinným octem a křepelčím vejcem.
Zdroj: Chřestový krém; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2696-chrestovy-krem/ [On-line 11.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář