6–8 porcí
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 50 ml olivového oleje
- lžíce římského kmínu
- 250 g oranžové čočky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- sůl
vložka do polévky
- 100 g špeku
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- snítka tymiánu
- snítka petrželky
- 2 rohlíky
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme a opečeme na olivovém oleji dosklovata. Přidáme římský kmín a čočku, osmahneme, zalijeme vývarem a vaříme, až je čočka rozvařená. Osolíme a rozmixujeme do krémové konzistence.
Špek nakrájíme na drobné kostičky a dobře vypečeme na pánvi. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou zeleninu a restujeme společně s nadrhnutým tymiánem. V závěru přidáme sekanou petrželku a kostky z rohlíku, které jsme nechali dobře uschnout. Hotovou vložku přidáváme do polévky.
Zdroj: Čočkový krém s vypečenou slaninou a bylinkovými krutony; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1735-cockovy-krem-s-vypecenou-slaninou-a-bylinkovymi-krutony/ [On-line 02.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář