Suroviny
- kvalitní čokoláda 200 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- bílek 3 ks
- cukr krupice 50 g
- koňak nebo brandy 25 ml
- lístky čerstvé máty 1 hrst
- cukr krystal 2 lžíce
Čtvrtinu čokolády nastrouhejte a odložte stranou, použijete ji v závěru receptu.Zbytek čokolády nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte koňak.Z vaječných bílků vyšlehejte tuhý sníh, přidejte polovinu cukru a pokračujte ve šlehání. Přisypte druhou polovinu cukru a opět šlehejte. Vzniklý sníh by měl být krásně lesklý. V další misce vyšlehejte smetanu ke šlehání. Do mísy s rozpuštěnou čokoládou opatrně vmíchejte připravený sníh. Nejprve vmíchejte 3 lžíce a poté přidejte zbývající sníh.
Na závěr do směsi vmíchejte ušlehanou šlehačku a část nastrouhané čokolády, kterou jste si na začátku uložili stranou.Čokoládovou pěnu rozdělte do připravených pohárků, ozdobte zbylou čokoládou a uložte do lednice.Před podáváním rozmixujte mátové lístky s krystalovým cukrem a ozdobte jím každou porci čokoládové pěny.
Zdroj: Čokoládová pěna s mátou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladova-pena-s-matou [On-line 06.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář