reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí líčka po burgundsku

Suroviny

  • mrkev 3 ks
  • sůl
  • hladká mouka 2 lžíce
  • hovězí líčka 1 kg
  • čerstvě mletý pepř
  • kousek másla
  • petržel 2 ks
  • cibule 2 ks
  • trochu olivového oleje
  • celer 1/2 bulvy
  • řapíkatý celer 3 stonky
  • rajčatový protlak 1 lžíce
  • červené víno 5 dl
  • hovězí vývar 2 l
  • bouquet garni – bobkový list, tymián, šalvěj, petržel
  • máslona zahuštění omáčky 50 g

Hovězí líčka očistěte, odblaňte a naporcujte po zhruba 200 g (jedno líčko vždy rozdělte na dva kusy). Troubu zapněte na 160 stupňů. Všechnu zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, celer a řapíkatý celer) očistěte a nakrájejte na větší kousky. Líčka z obou stran zlehka osolte, opepřete a poprašte je hladkou moukou.

Ve velkém kastrolu, na který máte i poklici, rozpusťte kus másla, přidejte trochu oleje a líčka zprudka opečte.Když je maso opečené, vyjměte jej a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu, kterou opékejte tak dlouho, až jí začnou kraje lehce zlátnout. Stáhněte plamen, k zelenině vmíchejte trochu rajčatového protlaku, navrch položte zpět opečená líčka a vše zalijte červeným vínem, případně i hovězím vývarem (ten můžete podle potřeby přilévat až během pečení). Nakonec ke směsi přidejte i bouquet garni, kastrol přiklopte poklicí a vložte na 2–3 hodiny do vyhřáté trouby. Délka pečení hodně záleží na zvoleném hrnci, troubě i mase – některé je prostě hotové dříve, některé později. Hotové maso poznáte jednoduše: dá se ukrojit lžičkou.

Mezitím si připravíme pyré – uvaříme brambory (klidně doměkka), slijeme vodu a na chvíli položíme na ještě nevychladlou plotnu, nebo na mírný plamen, aby se vypařila voda, která dává výsledku objem, ale žádnou chuť. Do malého kastrolu nalejeme smetanu, hodíme do ní 2–3 větvičky čerstvého rozmarýnu (musí to být větvičky, nic sušeného) a necháme na středním plamenu svařit smetanu zhruba na třetinu objemu. Vyjmeme rozmarýn a vyhodíme, smetana krásně natáhla aroma a chuť rozmarýnu, vlijeme do brambor. Rozšťoucháme nebo rozmixujeme, pokud byly brambory doměkka, stačí klidně jen rozmačkat a vymíchat. Dále nakrájíme zbytek kořenové zeleniny na jillian a orestujeme na másle.Na talíř dáme pyré, na to položíme maso, zalijeme omáčkou a posypeme restovanou zeleninou.

Zdroj: Hovězí líčka po burgundsku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-po-burgundsku  [On-line 06.02.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.