na těsto:
- 20 g másla
4 vejce
40 g krystalového cukru
100 g kvalitní čokolády
na vymazání misek:
- hnědý cukr a máslo
na ozdobu:
- maliny
pomerančové chipsy
pomerančový likér
pomerančová redukce
pomeranče
cukr
šlehačka
moučkový cukr na posypání
Nejdříve si připravíme vše na dekoraci talíře. Povaříme v cukrovém rozvaru nudličky (juliennes) z pomerančové kůry a stejně tak povaříme i pomerančové segmenty. Po vychlazení přidáme pomerančový likér. Do šlehačky vmícháme pomerančovou redukci a také trošku likéru.
Teprve potom si připravíme hmotu na soufflé. Žloutky a cukr vyšleháme na horké vodní lázni, ve druhé misce smícháme změklou čokoládu a máslo. Žloutky pak vylehčíme sněhem z bílků a přimícháme k čokoládě. Důležité je, aby suroviny měly stejnou teplotu, a směs se nesrážela. Hmotu musíme míchat velmi opatrně, aby zůstala provzdušněná.
Směsí plníme misky (nikoliv až po okraj), vymazané máslem a vysypané hnědým cukrem. Vložíme na plechu do trouby a pečeme na 200 stupňů 10 až 15 minut.
Servírujeme na talíře, které podle vlastní fantazie zdobíme připravenými pomerančovými chipsy, pomerančovými segmenty a nudličkami, povařenými v cukru, malinami a šlehačkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/38-cokoladove-souffle-s-cerstvym-ovocem/
Poslední tip, trik či komentář