Ingredience
- hořká čokoláda 60% 400 g
- vejce 6 kusů
- likér amaretto 0.5 sklenice
- uvařená silná káva 3 lžičky
- mražené maliny 300 g
- cukr moučka 1 dávka
- čerstvé maliny a máta na ozdobu 1 dávka
na korpus:
- vejce 4 kusy
- tři čtvrtiny hrnku cukru krupice 1 dávka
- polohrubá mouka 1 sklenice
- teplá voda 4 lžíce
1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme mandlový likér amaretto a tři lžičky silné kávy. Spojíme dohromady. Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do mísy se žloutky přilijeme rozpuštěnou čokoládu a spojíme v jednolitou hmotu. Potom opatrně přimícháme tuhý sníh. A dáme chladit.
2. Piškotový korpus si připravíme tak, že oddělíme žloutky od bílků a opět vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme, dokud nemají světle žlutou barvu. Přidáme mouku a vodu. Poté přimícháme tuhý sníh a spojíme. Na plech si připravíme pečicí papír a na ten nalijeme těsto, které roztáhneme do stran, aby mělo na všech místech stejnou výšku. Dáme péct, dokud korpus není narůžovělý a poté necháme vychladit.
3. Když máme vychlazený korpus, použijeme tvarovací formy, a vykrojíme s nimi korpus. Do tvořítek, která mají naspodu těsto, nalijeme čokoládovou pěnu, navrchu zahladíme a dáme chladit. Před podáváním rozehřejeme mražené maliny a dle vlastní chuti dosladíme moučkovým cukrem. Z tvořítek vyndáme dezert, ozdobíme malinou a mátou a přidáme malinový rozvar. Můžeme podávat.
Zdroj: Čokoládový dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-dortik-1 [On-line 10.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář