Ingredience
zmrzlina:
- cukr krystal 3 lžíce
- smetana 300 ml
- vanilkový lusk 1 kus
fondant:
- máslo 100 g
- tabulka kvalitní hořké čokolády 1 kus
- hrubá mouka 2 lžíce
- hladká mouka 120 g
- vejce 4 kusy
- sůl 1 špetka
- moučkový cukr 2 lžíce
jahodový přeliv:
- cukr krystal 3 lžíce
- čerstvé nebo mražené jahody 1 dávka
- voda 5 cl
1. Zmrzlina: Cukr zkaramelizujeme, přidáme smetanu a vanilkový lusk. Povaříme a po vychladnutí dáme do mrazáku, kde necháme mrazit přes noc.
2. Fondant: Hladkou mouku prosejeme do misky společně s moučkovým cukrem a špetkou soli. Vše promícháme. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo s čokoládou a nalijeme do misky k mouce s cukrem. Důkladně promícháme a přidáme čtyři vejce. Do máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných mističek nalijeme vzniklou směs. Pečeme na 180 °C asi deset minut tak, aby směs zůstala uvnitř tekutá, ale na povrchu byla upečená. Vyklopíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
3. Jahodový přeliv: Cukr zkaramelizujeme, přidáme nakrájené jahody s vodou, důkladně povaříme pod pokličkou a rozmixujeme. Přeliv naléváme ještě teplý.
Zdroj: Čokoládový fondant; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-fondant-1 [On-line 15.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář