Suroviny
Těsto
- hladká mouka 200 g
- cukr moučka
- změklé máslo 90 g
- vejce 1 ks
- cukr 2 lžíce
Náplň
- smetana 30 % 200 ml
- vejce 1 ks
- hořká čokoláda 200 g
- sůl špetka
- cukr 1 lžíce
Jahodový přeliv
- malá vanička jahod 1 ks
- balsamiková redukce
Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme uležet v lednici alespoň 30 minut. Poté je vyválíme a vložíme do formy na koláč. Troubu rozehřejeme na 180°C a korpus vložíme na 10 minut do trouby, aby se zatáhl.
Na sporáku zahřejeme smetanu a vložíme do ní rozlámanou čokoládu. Dosladíme, přidáme špetku soli a celou směs mícháme do úplného rozpuštění. Do vychladlé směsi opatrně vmícháme vejce.
Na předpečený korpus vlijeme čokoládovou směs, snížíme teplotu na 140°C a pečeme do zatuhnutí směsi – trvá to čtvrt hodiny. Po upečení koláč vychladíme a podáváme jej se směsí nadrobno nakrájených jahod dochucených moučkovým cukrem a balsamikovou redukcí.
Zdroj: Čokoládový koláč, jahody s balsamikovou redukcí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-kolac-jahody-s-balsamikovou-redukci [On-line 03.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář