- žloutky 7 kusů
- vanilkový lusk 1 kus
- smetana 30% a více 500 ml
- cukr krystal 5 lžic
- třtinový cukr na posypání
- čerstvé ovoce na ozdobení (jahody, maliny, borůvky)
Do smetany vložíme rozříznutý vanilkový lusk a dáme vařit. Necháme pouze lehce přejít varem, nesmí vzkypět. V misce třeme žloutky s cukrem, až směs trochu zesvětlá. Vychladlou smetanu scedíme od zbytků vanilky – zrníčka můžou zůstat – a opatrně vmícháme do utřených žloutků tak, aby se krém nesrazil. Krém nalijeme do tří čtvrtin zapékacích misek a pečeme ve vodní lázni při 110 stupních asi hodinu. Hotový krém by neměl být příliš hustý ani řídký. Musí zůstat třaslavý. Po důkladném vychladnutí se podává přímo v miskách, posypaný cukrem, který se zkaramelizuje nejlépe cukrářskou plynovou pistolí. K dezertu servírujeme na talířku čerstvé ovoce.
Zdroj: Crema Catalana; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/crema-catalanai [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář