- 6 žloutků
1 vanilkový lusk
150 g cukru
600 ml smetany
třtinový cukr
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a vložíme do smetany a smetanu přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.Poté směs nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100 °C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani by neměl úplně ztuhnout. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být „třaslavý“ krém. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním créme brulée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme. Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně francouzským železným karamelizérem (Fer à caraméliser), který se nahřeje a přiloži k cukrovému povrchu.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/410-creme-brulee/
Poslední tip, trik či komentář