Ingredience
- smetana ke šlehání 250 ml
- vanilkový lusk 1 kus
- kůra z pomeranče 1 špetka
- práškový cukr 50 g
- žloutek 3 kusy
- hrubý cukr na závěr 1 dávka
1. Předehřejte si troubu na 140 °C a dejte vařit 1–2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň. Na mírný oheň dejte vařit smetanu.
2. Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně.
3. Zatímco se ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna! Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně.
4. Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům. Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu.
5. Tuto přecezenou směs rozlejte pomalu a opatrně do servírovacích misek – neměly by se vytvořit vzduchové bublinky. Pokud k tomu dojde, zlehka je lžičkou odstraňte.
6. Ohnivzdorné misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby.
7. Po 20–30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni.
8. Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni. Nakonec dezert posypte hrubším bílým nebo třtinovým cukrem a flambovací pistolí vytvořte krustičku.
Zdroj: Crème brûlée; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/creme-brulee-4 [On-line 26.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář