Ingredience
crème brûlée:
- žloutek 6 kusů
- cukr 150 g
- vanilkový lusk 2 kusy
- smetana 600 ml
- třtinový cukr 5 lžic
sladká taštička pâtisserie:
- listové těsto 1 kus
- ovoce dle chuti 1 dávka
- vanilkový cukr 1 kus
- vejce 1 kus
1. Crème brûlée: Žloutky utřeme s cukrem. Vanilkový lusk rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Necháme vychladnout, vyjmeme vanilkový lusk a vmícháme do utřených žloutků. Při tření nám nesmí vzniknout pěna.
2. Směs nalijeme do zapékacích misek a pečeme asi hodinu při 100°C (ve vodní lázni). Krém by neměl zůstat tekutý, avšak ani nesmí zcela ztuhnout. Správná konzistence by měla být třaslavý krém, který necháme vychladnout a ztuhnout až dvanáct hodin.
3. Před podáváním posypeme třtinovým cukrem a opálíme cukrářskou pistolí nebo jen chvilku pod rozpáleným grilem v troubě, aby vznikla na vrchu zlatavá krustička.
4. Z vyváleného listového těsta si vykrájíme čtverečky, které naplníme ovocem, posypeme vanilkovým cukrem a vytvoříme taštičky. Pečeme v troubě asi 30 minut při 190°C. Pět minut před koncem pečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a dopečeme do zlatova.
Zdroj: Crème brûlée, sladká taštička pâtisserie; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/creme-brulee-sladka-tasticka-patisserie [On-line 18.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář