Ingredience
na odpalované těsto:
- mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- cukr 10 g
- vanilkový cukr 1 balení
- máslo 100 g
- hl. mouka 140 g
- vejce 5 kusů
na žloutkový krém:
- mléko 250 ml
- smetana na šlehání 250 ml
- žloutek 5 kusů
- cukr krupice 80 g
- vanilkový pudink 1 kus
na karamel:
- cukr krupice 250 g
Uděláme si odpalované těsto: mléko, sůl a máslo přivedeme k varu, vsypeme mouku, mícháme a restujeme, až se směs nelepí na vařečku. Hmotu necháme vychladnout a postupně do ní vmícháme vejce. Cukrářským sáčkem stříkáme z hladké hmoty požadované tvary na plech s pečicím papírem. U odpalované hmoty je důležité u pečení, v žádném případě nesmíme otvírat během pečení troubu. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 180 °C a dalších 20 minut na 150 °C. Necháme chvilku vychladnout a každou profiterolku propíchneme zespodu špejlí.
Na žloutkový krém přivedeme mléko, cukr a vanilku k varu. V misce rozmícháme žloutky s pudinkem a vlijeme asi dvě naběračky horkého mléka a vyšleháme. Poté vlijeme zpět do vařícího mléka a za neustálého míchání provaříme pudink.
Žloutkový krém prošlehneme a dáme do cukrářského sáčku s trubičkou. Každou profiterolku (čili malé kulaté větrníčky) naplníme krémem. Na pánvi rozpustíme cukr krupici, až máme světle hnědý karamel, kterým spojujeme naplněné profiterolky k sobě. Na porci použijeme 4–5 kuliček. Celé pak pokryjeme cukrovou pavučinkou z karamelu. Ihned podáváme nebo dáme do lednice.
Zdroj: Croquembouche; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/croquembouche-0 [On-line 16.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář