reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Croquembouche

Ingredience
na odpalované těsto:

  • mléko 250 ml
  • sůl 1 špetka
  • cukr 10 g
  • vanilkový cukr 1 balení
  • máslo 100 g
  • hl. mouka 140 g
  • vejce 5 kusů

na žloutkový krém:

  • mléko 250 ml
  • smetana na šlehání 250 ml
  • žloutek 5 kusů
  • cukr krupice 80 g
  • vanilkový pudink 1 kus

na karamel:

  • cukr krupice 250 g

Uděláme si odpalované těsto: mléko, sůl a máslo přivedeme k varu, vsypeme mouku, mícháme a restujeme, až se směs nelepí na vařečku. Hmotu necháme vychladnout a postupně do ní vmícháme vejce. Cukrářským sáčkem stříkáme z hladké hmoty požadované tvary na plech s pečicím papírem. U odpalované hmoty je důležité u pečení, v žádném případě nesmíme otvírat během pečení troubu. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 180 °C a dalších 20 minut na 150 °C. Necháme chvilku vychladnout a každou profiterolku propíchneme zespodu špejlí.

Na žloutkový krém přivedeme mléko, cukr a vanilku k varu. V misce rozmícháme žloutky s pudinkem a vlijeme asi dvě naběračky horkého mléka a vyšleháme. Poté vlijeme zpět do vařícího mléka a za neustálého míchání provaříme pudink.

Žloutkový krém prošlehneme a dáme do cukrářského sáčku s trubičkou. Každou profiterolku (čili malé kulaté větrníčky) naplníme krémem. Na pánvi rozpustíme cukr krupici, až máme světle hnědý karamel, kterým spojujeme naplněné profiterolky k sobě. Na porci použijeme 4–5 kuliček. Celé pak pokryjeme cukrovou pavučinkou z karamelu. Ihned podáváme nebo dáme do lednice.

Zdroj: Croquembouche; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/croquembouche-0 [On-line 16.03.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.