- Dortový korpus (stejný jako Crostata alla frutta):
- 210 g hladké mouky
- 100 g másla
- 3 žloutky
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- citronová kůra z 1 citronu
- 1/3 prášku do pečiva
Krém:
- 6 dl mléka
- 1 dl likéru Limoncello
- 100 g cukru
- 6 žloutků
- 80 g solamylu
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron
Těsto:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, kterým vyložíme vymazanou a vysypanou formu. Těsto jemně propícháme vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjeme pečící folií a zasypeme fazolemi, těsto tak zůstane nízké. Pečeme v předehřáté troubě 10 min na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout.
Krém:
V míse vyšleháme žloutky s cukrem. V hrnci ohřejeme mléko s vanilkovým luskem, který pak odstraníme a mléko pomalu přilíváme k vyšlehané žloutkové směsi. Přidáme citronový likér a solamyl a ve vodní lázni směs důkladně vyšleháme, aby zhoustla a vznikl tak požadovaný krém. Než vychladne, nakrájíme si citron na kolečka, v pánvi rozpustíme trochu cukru s vodou a plátky citronu v pánvi lehce orestujeme – získají zlatavou barvu a díky cukrové vodě mírně zkaramelizují.
Krém nalijeme na dortový korpus a ozdobíme plátky citronu. Zbylou zredukovanou šťávu v pánvi necháme vychladnout a pokapeme jí citronové plátky. Dort necháme v lednici ztuhnout.
Zdroj: S Italem v kuchyni TV Prima Makro http://www.makro.cz/index.php?page_id=784&u=342
Poslední tip, trik či komentář