- 350 g moučkového cukru
- 700 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 vejce
- 100 g másla
- 4 lžíce medu
- 6 lžic mléka
- švestková povidla
- čokoládová poleva
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme vejce, mléko, med a máslo změklé při pokojové teplotě. Zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné díly.
Z každého dílu vyválíme 5 mm tenký plát o stejné velikosti, která odpovídá plechům, na kterých budeme pláty péct. Těsto přeneseme na máslem potřený pečicí papír, začistíme okraje a přesuneme na plech. Těsto propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 15−20 minut dozlatova.
Vychladlé pláty potřeme švestkovými povidly, slepíme, polijeme čokoládovou polevou.
Jakmile čokoláda ztuhne, krájíme řezy ostrým nožem, který namáčíme v horké vodě.
Po každém řezu nůž otřeme papírovým ubrouskem, aby nám případné drobečky, které ulpěly na čepeli, nedělaly na řezu neplechu.
Zdroj: Dalešické medové řezy; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1276-dalesicke-medove-rezy/ [On-line 22.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář