Potřebujeme:
- 2 pórky
- 1 brambor
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžíci sekané hladkolisté petrželky
- bílý mletý pepř
- sůl
Z pórků nakrájíme jejich bílou část na kolečka a dáme zpěnit do hrnce s rozehřátým olejem a máslem, pórkové kroužky nesmí zhnědnout! Do hrnce přidáme kostky oloupaných brambor a zalijeme vývarem. Opatrně přisolíme – záleží na slanosti vývaru. Vaříme mírně půl hodiny. Potom ponorným mixérem rozmixujeme úplně do hladka. Do mírně ochlazené polévky vmícháme smetanu. Opět zahřejeme. Opepříme, dosolíme, na povrchu horké polévky můžeme „vykoupat“ lžičku másla, aby polévka měla více hebký povrch, nakonec jemně vmícháme drobně nasekanou petrželku.
Zdroj: Delikátní pórkový krém; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/delikatni-porkovy-krem.html [On-line 03.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář