Suroviny:
- cca 400 ml bílého, případně růžového vína
- cca 3 lžíce medu nebo dle chuti víc
- 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- citronová šťáva kůra z půlky citronu + šťáva na dochucení
- 2 pěkné pevné a zralé hrušky
- 200 g vanilkové zmrzliny
- džem z černého rybízu
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
Do kastrolu vlijte víno, čtvrt litru vody, přidejte med, vanilku a kůru a šťávu z omytého citronu. Zahřejte k varu.
Hrušky oloupejte a rozpulte, ale ponechte stopky. Ostrou lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem na vykrojte jádřinec.
Dejte je do hrnce, měly by být ponořené (klidně je zatižte talířkem) a vařte na mírném ohni bez poklice 5 – 8 minut, podle druhu hrušek – měly by být měkké, ale pevné. Nechte zchladnout v nálevu a pak hrušky vyjměte. Nálev z hrušek svařte do konzistence sirupu a dochuťte citronovou šťávou.
Ořechy nasucho opražte na pánvi. Vanilkovou zmrzlinou dejte do misky, nejlépe do krabičky, nechte lehce povolit, přidejte k ní 1 – 2 lžícerybízového džemu a promíchněte tak, aby rybíz vytvořil ve zmrzlině mramorování. Stačí projet příborovým nožem nebo obrácenou lžící ve vlnovkách sem a tam a zmrzlinu vrátit ztuhnout do mrazničky.
Hrušky rozdělte do misek otvorem nahoru, podlijte trochou sirupu, otvor po jádřincích naplňte rybízovým džemem a podávejte kopečkem mramorové zmrzliny. Nakonec posypte opraženými ořechy.
Tip: nálev po uvaření hrušek můžete využít i jinak než na sirup na podlití. Zkuste přidat různé pokrájené ovoce, dochutit citrusovou šťávou nebo doplnit ovocným džusem, cukrem či medem a podávat jako punč. V zimě můžete přidat více zahřívacího koření, jako např. svitek skořice, zázvor…
Zdroj: Dijonské hrušky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář