reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem

Suroviny:

  • 300 g mletého hovězího
  • 300 g mletého vepřového masa.
  • 2 hrsti sekané hladkolisté petrželky
  • 50 g mletého parmazánu nebo Grana Padano
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g čertsvé strouhanky z bílého italského nebo toustového chleba
  • ½ červené cibule, nakrájené najemno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 velké vejce
  • 50 ml mléka
  • stolní olej na opékání v pánvi

Na omáčku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 červené cibule, nakrájené najemno
  • 3 stroužky česneku, na tenké plátky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 3 stonky řapíkatého celeru, na drobno
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 500 g loupaných krájených rajčat, čertvá spařená a oloupaná nebo z konzervy
  • 1 lžíce lístků čerstvého oregana nebo 1 lžička sušeného
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cca 100 ml bílého vína
  • hrst čerstvé bazalky

Suroviny na polentu:

  • 200 ml mléka
  • 200 ml vody
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 200 g instantní polenty
  • 2 lžíce parmazánu strouhaného
  • hrst listů bazalky
  • olivový olej na vymazání formiček

Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem

Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané – nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív si v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak si smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.

Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2 cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova- měly by být ponořené tak to poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 3 – 4 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat – pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.

Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.

Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vařím omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré když použijete konzervovaná rajčata – spolehlivě odstraní kyselost.

Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu , dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1 – 3 minuty odpočívat.

Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečícím papírem. Nechte zchladnout.

Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte

Tip: polentu můžete připravit půl hodiny až den předem do formiček na mufiny, vymazané olejem. Jakmile polenta ztuhne – zchladne, můžete ji vyklopit a opéct v troubě bez formičky, jinak ji prohřejte v troubě z formičkou.

Zdroj: Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 07.10.2015]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 × sedm =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.