reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dijonské hrušky

Suroviny:

  • cca 400 ml bílého, případně růžového vína
  • cca 3 lžíce medu nebo dle chuti víc
  • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • citronová šťáva kůra z půlky citronu + šťáva na dochucení
  • 2 pěkné pevné a zralé hrušky
  • 200 g vanilkové zmrzliny
  • džem z černého rybízu
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů

Do kastrolu vlijte víno, čtvrt litru vody, přidejte med, vanilku a kůru a šťávu z omytého citronu. Zahřejte k varu.

Hrušky oloupejte a rozpulte, ale ponechte stopky. Ostrou lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem na vykrojte jádřinec.

Dejte je do hrnce, měly by být ponořené (klidně je zatižte talířkem) a vařte na mírném ohni bez poklice 5 – 8 minut, podle druhu hrušek – měly by být měkké, ale pevné. Nechte zchladnout v nálevu a pak hrušky vyjměte. Nálev z hrušek svařte do konzistence sirupu a dochuťte citronovou šťávou.

Ořechy nasucho opražte na pánvi. Vanilkovou zmrzlinou dejte do misky, nejlépe do krabičky, nechte lehce povolit, přidejte k ní 1 – 2 lžícerybízového džemu a promíchněte tak, aby rybíz vytvořil ve zmrzlině mramorování. Stačí projet příborovým nožem nebo obrácenou lžící ve vlnovkách sem a tam a zmrzlinu vrátit ztuhnout do mrazničky.

Hrušky rozdělte do misek otvorem nahoru, podlijte trochou sirupu, otvor po jádřincích naplňte rybízovým džemem a podávejte kopečkem mramorové zmrzliny. Nakonec posypte opraženými ořechy.

Tip: nálev po uvaření hrušek můžete využít i jinak než na sirup na podlití. Zkuste přidat různé pokrájené ovoce, dochutit citrusovou šťávou nebo doplnit ovocným džusem, cukrem či medem a podávat jako punč. V zimě můžete přidat více zahřívacího koření, jako např. svitek skořice, zázvor…

Zdroj: Dijonské hrušky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 07.10.2015]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


tři × = 9


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.