4−6 porcí
Skvostná a vánočně voňavá je kachnička s jemně navinulým zelím a poctivým domácím knedlíčkem.
Nadívaná kachna
- 1 kachna
- 2 housky
- 50 g špeku
- 200 ml smetany
- 2 vejce
- 100 g sušených fíků
- 100 g sušených datlí
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 1 velké jablko
- 100 g vlašských ořechů
- 1 svazek plocholisté petrželky
- mletý pepř
- sůl
- 100 ml brandy nebo koňaku
- 100 ml medu
Kachnu očistíme a osolíme.
Špek nakrájený na kostičky vypečeme, přidáme nakrájené housky, zalijeme smetanou a necháme prosáknout.
Přidáme nakrájené fíky, datle, kandovanou kůru, jablko, ořechy, sekanou petrželku. Do zchladlé směsi vmícháme vejce, sůl a nádivkou naplníme kachnu. Pokud nádivka zbude, dáme ji péct do pekáčku pod kachnu.
V brandy rozmícháme med a marinádou potřeme kachnu, kterou vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme vodou a pečeme pozvolna při 150 °C podle velikosti kachny asi 2,5 hodiny, poté otočíme a při 180 °C dopečeme dozlatova. Podáváme se zelím a knedlíkem.
Karamelové zelí s jablečnou šťávou
- ½ hlávky červeného zelí
- 100 g cukru krupice
- ½ l jablečného džusu
- 1 brambor
- 2 badyány
- 4 hřebíčky
- 1 kus celé skořice
- sůl
V kastrolu rozpustíme cukr na karamel, přidáme na nudlličky nakrájené zelí a společně s kořením zarestujeme, zalijeme jablečnou šťávou a dusíme doměkka. Před dokončením přidáme na zahuštění nastrouhanou bramboru a povaříme, osolíme.
Máslové houskové knedlíky
- 250 g bílého toustového chleba
- 20 g droždí
- lžička krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g másla
- asi 400 g hrubé mouky
- sůl
Droždí utřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme lžící mouky a necháme vyběhnout kvásek. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, housku nakrájenou na kostičky a necháme 15 minut odležet. Poté vpracujeme mouku a necháme ještě 30 minut pod utěrkou kynout.
Po vykynutí vytvarujeme dvě šišky, které vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
Po uvaření je propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Zdroj: Do křupava pečená kachnička s vánoční nádivkou; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1015 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář