reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Do křupava pečená kachnička s vánoční nádivkou

4−6 porcí

Skvostná a vánočně voňavá je kachnička s jemně navinulým zelím a poctivým domácím knedlíčkem.

Nadívaná kachna

  • 1 kachna
  • 2 housky
  • 50 g špeku
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce
  • 100 g sušených fíků
  • 100 g sušených datlí
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 1 velké jablko
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 svazek plocholisté petrželky
  • mletý pepř
  • sůl
  • 100 ml brandy nebo koňaku
  • 100 ml medu

Kachnu očistíme a osolíme.

Špek nakrájený na kostičky vypečeme, přidáme nakrájené housky, zalijeme smetanou a necháme prosáknout.

Přidáme nakrájené fíky, datle, kandovanou kůru, jablko, ořechy, sekanou petrželku. Do zchladlé směsi vmícháme vejce, sůl a nádivkou naplníme kachnu. Pokud nádivka zbude, dáme ji péct do pekáčku pod kachnu.

V brandy rozmícháme med a marinádou potřeme kachnu, kterou vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme vodou a pečeme pozvolna při 150 °C podle velikosti kachny asi 2,5 hodiny, poté otočíme a při 180 °C dopečeme dozlatova. Podáváme se zelím a knedlíkem.

Karamelové zelí s jablečnou šťávou

  • ½ hlávky červeného zelí
  • 100 g cukru krupice
  • ½ l jablečného džusu
  • 1 brambor
  • 2 badyány
  • 4 hřebíčky
  • 1 kus celé skořice
  • sůl

V kastrolu rozpustíme cukr na karamel, přidáme na nudlličky nakrájené zelí a společně s kořením zarestujeme, zalijeme jablečnou šťávou a dusíme doměkka. Před dokončením přidáme na zahuštění nastrouhanou bramboru a povaříme, osolíme.

Máslové houskové knedlíky

  • 250 g bílého toustového chleba
  • 20 g droždí
  • lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • asi 400 g hrubé mouky
  • sůl

Droždí utřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme lžící mouky a necháme vyběhnout kvásek. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, housku nakrájenou na kostičky a necháme 15 minut odležet. Poté vpracujeme mouku a necháme ještě 30 minut pod utěrkou kynout.

Po vykynutí vytvarujeme dvě šišky, které vaříme v osolené vodě asi 20 minut.

Po uvaření je propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

Zdroj: Do křupava pečená kachnička s vánoční nádivkou; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1015 [On-line 9.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.