Chléb z domácí pekárny
- vlažná voda 270 ml
- hladká pšeničná mouka 500 g
- ovesné vločky 100 g
- lněné semínka 70 g
- sůl 2 lžičky
- sušené droždí 7 g
Ozdoba
- ovesné vločky, lněné, slunečnicové semínko, oříšky
Grilovaná obloha
- velká cuketa
- rajčata
- mozarelly 2 balení
- olivový olej na potření 50 ml
- česnek 3 stroužky
- sůl 1 špetka
- bazalka na ozdobení
Na chléb si zpracujeme těsto ručně, nebo v domácí pekárně. Z dobře vykynutého těsta vytvarujeme veku. Položíme ji na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě 15 minut kynout. Chléb několikrát šikmo nařízneme do centimetrové hloubky a bochník potřeme vodou. Posypeme lněným semínkem a ovesnými vločkami. Troubu předehřejeme na 250°C, vložíme plech s chlebem (pod plech jsme umístili mísu s vodou) a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 200°C. Pečeme ještě asi 40 minut. Chléb také můžeme upéct v domácí pekárně.
Na grilovanou oblohu nakrájíme cuketu na 4 mm tenké plátky. Ty posolíme, potřeme olivovým olejem a dáme do trouby na 15 minut pod gril. Nakrájíme chléb na krajíce, potřeme olivovým směsí olivového oleje a česneku. Krajíce poklademe plátky grilované cukety, rajčat a mozarelly a dáme na 5 minut do trouby zapéct. Na závěr ozdobíme toasty čerstvou bazalkou.
Zdroj: Domácí chléb s grilovanou oblohou; Prostřeno TV Primahttp://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-chleb-s-grilovanou-oblohou [On-line 27.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář