Těsto
- máslo 250 g
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 300 g
- hladká mouka 400 g
- soda 1 lžička
- mléko 100 ml
- med 3 g
Krém
- mléko 500 ml
- dětská krupice 6 lžic
- krupicový cukr 2 lžíce
- máslo 200 g
- půl plechovky slazeného kondenzovaného mléka 1 kus
- mleté vlašské ořechy 100 g
V hrnci rozpustíme máslo, med, a cukr. Přidáme mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme a pořád zahříváme na plotně. Nakonec přidáme celá vejce. Důkladně promícháme, ať se hmota spojí, a vypneme. Těsto je tekuté. Rozdělíme je na tři díly, které rozetřeme na tenko na pečicím papíře
Postupně pečeme 8–10 minut při 200 stupních Celsia do zhnědnutí. Vychladlé pláty dáme na sebe a odkrojíme. Odkrojky nadrobíme a smícháme s ořechy.
Z mléka, cukru a dětské krupice uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé kaše zašleháme po kouskách máslo a kondenzované mléko. Pláty potřeme krémem, slepíme a končíme vrstvou krému, kterou hustě posypeme odkrojky a ořechy. Necháme odležet v chladu jeden až tři dny. Krájíme na trojúhelníčky, podáváme se šlehačkou a kávou. Ušleháme si 33% šlehačku, přidáme lžičku cukru, podáváme s kávou.
Zdroj: Domácí medový zákusek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-medovy-zakusek [On-line 23.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář