Suroviny:
- 500 g vepřového bůčku, na menší kostky
- 500 g kachních jater, pokrájených
- 50 g jemného špeku (např. iberijský), nakrájeného nadrobno
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce lístků tymiánu + na ozdobu
- 1 lžíce lístků rozmarýnu + na ozdobu
- 2 bobkové listy + na ozdobu
- 1 drcený hřebíček
- 100 ml dezertního vína, např. portského
- hrst nesolených pistácií
- 2 vejce + 2 žloutky
- 50 – 100 ml šlehačky – podle tučnosti masa
Na želé:
- 5 plátků želatiny ( my použily Dr. Oetker)
- 500 ml červeného vína
- 1 -2 lžíce krupicového cukru
- 1 malé jablko na kolečka
- 1 plátek citronu bez bílé kůry
- kouskem skořice
- 4 hřebíčky
- 1 hvězdička badyánu
- 100 ml dezertního vína (např. portské)
- špetka soli
Na ozdobu:
- barevný pepř, bobkový list a snítka rozmarýnu a tymiánu
Maso nakrájejte na menší kostky, játra odblaňte a překrájejte. Slaninu, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrole opečte slaninu a zpěňte na ní cibuli a česnek . Přidejte maso, koření, bylinky a orestujte. Opečte krátce i játra a zalijte vše dezertním vínem. Chvíli povařte, ale aby játra zůstala uvnitř růžová. Nechte zchladnout, vyhoďte bobkové listy a vše i se šťávou rozmixujte najemno.
Do směsi vmíchejte prošlehaná vejce se žloutky, smetanu (množství závisí na tučnosti bůčku) a nasekané pistácie.
Formu naplňte směsí, párkrát s ní klepněte o stůl, aby unikl vzduch a formu postavte do pekáče. Okolo nalijte horkou vodu, asi do 2/3 výšky formy a dejte na 60 – 90 minut do trouby. Teplotu udržujte pod 100°C, ideálně na 90°C (nebude se z ní oddělovat tekutina). Nechte vychladnout a pak uložte do chladničky.
Želatinu namočte na 5-10 minut do trochy studené vody. Svařte červené a dezertní víno s cukrem, plátky jablka, citronem a kořením na polovinu a přeceďte ho. Chuť dolaďte špetkou soli. Ze želatiny vyždímejte vodu a rozmíchejte ji v teplém (ne vařícím) víně. Vychlazenou paštiku ozdobte kořením a bylinkami, zalijte vlahou želatinou a dejte ztuhnout.
Prima tip: budete-li chtít paštiku vyklopit z formy, vypláchněte ji před naplněním studenou vodou a vyložte folií. Želatinu nevařte a nevmíchávejte tekutinu do želatiny – udělaly by se vám v ní žmolky, v teplé tekutině se krásně rozpustí. Podávejte třeba s bagetou a hroznovým vínem.
Zdroj: Domácí paštika se želé z červeného vína; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske [On-line 14.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář