reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí paštika se želé z červeného vína

Suroviny:

  • 500 g vepřového bůčku, na menší kostky
  • 500 g kachních jater, pokrájených
  • 50 g jemného špeku (např. iberijský), nakrájeného nadrobno
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce lístků tymiánu + na ozdobu
  • 1 lžíce lístků rozmarýnu + na ozdobu
  • 2 bobkové listy + na ozdobu
  • 1 drcený hřebíček
  • 100 ml dezertního vína, např. portského
  • hrst nesolených pistácií
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • 50 – 100 ml šlehačky – podle tučnosti masa

Na želé:

  • 5 plátků želatiny ( my použily Dr. Oetker)
  • 500 ml červeného vína
  • 1 -2 lžíce krupicového cukru
  • 1 malé jablko na kolečka
  • 1 plátek citronu bez bílé kůry
  • kouskem skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 100 ml dezertního vína (např. portské)
  • špetka soli

Na ozdobu:

  • barevný pepř, bobkový list a snítka rozmarýnu a tymiánu

 

Maso nakrájejte na menší kostky, játra odblaňte a překrájejte. Slaninu, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrole opečte slaninu a zpěňte na ní cibuli a česnek . Přidejte maso, koření, bylinky a orestujte. Opečte krátce i játra a zalijte vše dezertním vínem. Chvíli povařte, ale aby játra zůstala uvnitř růžová. Nechte zchladnout, vyhoďte bobkové listy a vše i se šťávou rozmixujte najemno.

Do směsi vmíchejte prošlehaná vejce se žloutky, smetanu (množství závisí na tučnosti bůčku) a nasekané pistácie.

Formu naplňte směsí, párkrát s ní klepněte o stůl, aby unikl vzduch a formu postavte do pekáče. Okolo nalijte horkou vodu, asi do 2/3 výšky formy a dejte na 60 – 90 minut do trouby. Teplotu udržujte pod 100°C, ideálně na 90°C (nebude se z ní oddělovat tekutina). Nechte vychladnout a pak uložte do chladničky.

Želatinu namočte na 5-10 minut do trochy studené vody. Svařte červené a dezertní víno s cukrem, plátky jablka, citronem a kořením na polovinu a přeceďte ho. Chuť dolaďte špetkou soli. Ze želatiny vyždímejte vodu a rozmíchejte ji v teplém (ne vařícím) víně. Vychlazenou paštiku ozdobte kořením a bylinkami, zalijte vlahou želatinou a dejte ztuhnout.

Prima tip: budete-li chtít paštiku vyklopit z formy, vypláchněte ji před naplněním studenou vodou a vyložte folií. Želatinu nevařte a nevmíchávejte tekutinu do želatiny – udělaly by se vám v ní žmolky, v teplé tekutině se krásně rozpustí. Podávejte třeba s bagetou a hroznovým vínem.

Zdroj: Domácí paštika se želé z červeného vína; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske  [On-line 14.12.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.