Ingredience
- mleté vepřové maso 1 kg
- vejce 0 kusů
- olej 2 lžíce
- cibule 1 kus
- hrnek mrkve nakrájené či nastrouhané najemno 1 dávka
- černé pivo 150 ml
- housky 2 kusy
- mléko 250 ml
- worcesterská omáčka 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
- půl lžičky mletého pepře 1 dávka
- mletá sladká paprika 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- česnek 3 stroužky
- anglická slanina na zabalení šišky 200 g
příloha:
- brambory 1 kg
- máslo 3 lžíce
- cibule 1 kus
- mléko 150 ml
- zelená nať či bylinky 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Nejprve si osmahneme najemno pokrájenou cibuli, přidáme mrkev a zvolna opékáme doměkka. Zalijeme pivem a vaříme asi pět minut, než se pivo zredukuje.
2. V míse namočíme na deset minut nakrájené housky do mléka. Pak vymačkáme přebytečné mléko a přidáme je k vychladlé zelenině.
3. Ve velké míse smícháme mleté maso, vejce, drcený česnek, worcester a koření. Přidáme zeleninu s houskou, promícháme a zformujeme šišku. Příliš neuplácáváme. Celou sekanou zabalíme do plátků slaniny a pečeme na 170 °C asi 45 min.
4. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Mezitím si osmažíme cibulku na másle do zlatova. Zalijeme mlékem, osolíme a přidáme nať, petrželku či bylinky. To vše vlijeme na brambory a rozšťoucháme.
Zdroj: Domácí sekaná, šťouchané brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-sekana-stouchane-brambory [On-line 12.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář