Suroviny
Domácí smetanový sýr
- selský jogurt velký 2 ks
- šlehačka (40%) 2 ks
- sůl
- pepř
- pažitka
- česnek
Vajíčková pomazánka
- vejce 6 ks
- měkký sýr 1 ks
- cibulka
- sůl
- pepř
- petrželka
Domácí housky
- hladká mouka 500 g
- sádlo 50 g
- sůl 12 g
- droždí 1/2 kostky
- mléko 275 ml
- hrubá sůl
- kmín
- mák
- sezamová semínka
Domácí smetanový sýr: V misce smícháme dva velké bílé jogurty se šlehačkou, přelijeme do cedníku vyloženého plátýnkem, kde necháme odkapat minimálně dvě hodiny (nejlépe do druhého dne). Hotový sýr dochutíme česnekem, pažitkou, solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka: Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a měkký sýr, dochutíme solí, pepřem a nakonec posypeme petrželkou. Hotovou pomazánku dáme do lednice.
Domácí housky: Vše zaděláme na těsto a necháme vykynout. Po vykynutí upleteme housky. Housky přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme dalších 45 minut kynout. Poté potřeme vodou a posypeme mákem, sezamovými semínky, nebo směsí hrubé soli a kmínu. Pečeme 11 minut na 230 stupňů s hrnkem vody.
Zdroj: Domácí smetanový sýr, vajíčková pomazánka z domácích vajec, domácí housky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-smetanovy-syr-vajickova-pomazanka-z-domacich-vajec-domaci-housky [On-line 28.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář