Ingredience
bagetka:
- třtinový cukr 2 g
- sušené droždí 7 g
- olivový olej 60 ml
- hladká mouka 300 g
- celozrnná mouka 150 g
- semínka tykve a slunečnice 2 lžíce
- vlašské ořechy 180 g
- sůl 1 špetka
- rozpuštěné máslo 20 g
- mozzarella na obložení 2 kusy
- rajčata na obložení 3 kusy
carpaccio:
- hovězí svíčková 1 kg
- cukr krystal 2 kg
- sůl 2 kg
- česnek dle chuti 1 dávka
- olej 1 dávka
- koření (mletá paprika, citronový pepř, arabské a grilovací koření) 1 dávka
pesto:
- bazalka 50 g
- česnek 1 stroužek
- parmezán 20 g
- olivový olej 6 lžic
- piniové oříšky 1 lžíce
- mozzarella na obložení 2 kusy
1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Smícháme cukr, droždí a 125 ml vlažné vody. Zakryjeme a necháme na teplém místě odstát. Vmícháme olej a dalších 165 ml vlažné vody. Přidáme mouky, semínka, ořechy, sůl a promícháme. Uhněteme na lehce pomoučněném válu asi pět minut do hladkého těsta, přendáme do mísy, kde necháme ještě dvě hodiny kynout. Pak jemně prohněteme, vytvoříme bagetky, uděláme do nich drobné zářezy, které posypeme zbylými semínky. Pečeme 40 minut, a ještě než bagety zezlátnou, rozřízneme je a potřeme pestem, které jsme si umixovali předem z uvedených surovin, přidáme mozzarellu a rajče a těsně před podáváním vrátíme ještě na chvilku dopéct do trouby.
2. Toto carpaccio je nutné udělat deset dní předem.Svíčkovou si očistímea vložíme do velké mísy, kde ji podsypeme a zasypeme solí s cukrem. Takhle upravenou ji necháme na chladném místě odpočinout minimálně tři dny. Poté ji omyjeme, osušíme a pečlivě potřeme směsí, kterou jsme si umíchali z koření, oleje a česneku. Takto okořeněnou svíčkovou napíchneme na hák (přivážeme provázek), vyvěsíme ji v chladu a suchu a necháme aspoň týden sušit. Při servírování krájíme na tenké plátky.
Zdroj: Domácí zapečená bagetka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-zapecena-bagetka [On-line 09.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář