Na korpus potřebujeme (pro dortovou formu o průměru 22 cm):
- 100 g hladké mouky
- 3 ks vejce
- 80 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 50 g oleje
Na náplň:
- 250 ml smetany na šlehání
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g džemu
- čerstvé ovoce
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec vlijeme olej. Vše zlehka promícháme a naplníme do vymazané dortové formy. Můžete ji také vyložit papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, z formy vyklopíme a rozkrojíme vodorovně na polovinu. Šlehačku vyšleháme s vanilkovým cukrem. Korpus potřeme džemem a částí šlehačky. Vytvoříme vrstvu z ovoce a zaklopíme druhou částí korpusu. Dort pomažeme zbylou šlehačkou a ozdobíme zbytkem ovoce.
Zdroj: Dort se šlehačkou a ovocem; TV Nova Tescoma s chutí http://novaplus.nova.cz/porad/tescoma-s-chuti/video/5915-tescoma-s-chuti-dort-se-slehackou-a-ovocem/ [On-line 26.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář