10 porcí
- 1,5 kg telecí kýty
- 300 g mrkve
- 300 g cibule
- 300 g celeru
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 2 snítky tymiánu
- voda
- mletý pepř
- sůl
Zeleninu nahrubo nakrájíme a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř) a snítky tymiánu. V základu opečeme osolenou a opepřenou kýtu, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Měkké maso servírujeme na porci bulguru a doplníme jarní zeleninkou.
Kopřivový bulgur se smrži
2 šalotky
- olej
- 500 g bulguru
- 0,5 l hovězího vývaru
- 2 hrsti kopřiv
- 4 ks menších smržů
- sůl
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, na ni osmahneme bulgur a postupně zaléváme hovězím vývarem. Vždy, když se vývar odvaří, dolijeme a takto opakujeme, až je bulgur uvařený na skus. Průběžně mícháme. Před dokončením přidáme nasekané kopřivy a nakrájené smrže, podle chuti dosolíme.
Přílohová zelenina
- 100 g cukety
- 100 g jarní cibulky
- 100 g brokolice
- 100 g fazolových lusků
- 100 g másla
- 50 g mladého špenátu
Cuketu a cibulku nakrájíme na drobné kousky. Růžičky brokolice a očištěné fazolové lusky sblanšírujeme (krátce spaříme ve vodě a ihned zchladíme).
Veškerou zeleninku osmahneme krátce na másle, nakonec vmícháme špenát.
Zdroj: Dušená telecí kýta s jarní zeleninou a kopřivový bulgur se smrži; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1713-dusena-teleci-kyta-s-jarni-zeleninou-a-koprivovy-bulgur-se-smrzi/ [On-line 21.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář