Ingredience
- kuřecí stehna 5 kusů
- česnek 1 palička
- žampiony 10 kusů
- červené víno 200 ml
- rajský protlak 2 lžíce
- drůbeží vývar 500 ml
- olivový olej dle potřeby 1 dávka
- kus másla 1 dávka
- tymián 3 snítky
- sůl a pepř 1 špetka
na gratinované brambory:
- smetana 1 kus
- česnek 3 stroužky
- tymián 3 snítky
- muškátový oříšek 1 špetka
- cibule 1 kus
- brambory 500 g
- kvalitní sýr 100 g
- baby špenát 1 balení
- sůl a pepř 1 špetka
1. Nejprve rozehřejeme máslo s olejem. Osolená a opepřená stehna opečeme dozlatova a dáme je stranou. Do kastrolu vložíme další máslo a doměkka orestujeme půlkolečka cibule. Přidáme drcený česnek, malé hlavičky nebo kousky hub a zalijeme vínem. Počkáme, až se alkohol vyvaří. Přimícháme protlak a provaříme, vhodíme tymián a zalijeme vývarem. Maso vrátíme a necháme ho podusit doměkka. Zvýšíme plamen a necháme polovinu omáčky zredukovat.
2. Na brambory smícháme koření se smetanou, provaříme asi 20 minut a necháme zchladit. Brambory nakrájené na plátky namáčíme ve smetanové omáčce a vkládáme do máslem vymazané ohnivzdorné nádoby v pořadí: brambory, kroužky cibule, špenát, nastrouhaný sýr. Opakujeme, dokud je třeba. Skončíme bramborami, které zalijeme zbytkem smetany. Poté dáme zapéct a podáváme ke kuřeti.
Zdroj: Dušené kuře v červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dusene-kure-v-cervenem-vine [On-line 05.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář