6 porcí
- 1,2 kg nízkého hovězího roštěnce
- sůl
- 1+3 cibule
- 80 g špeku
- 150 g uzeného libového masa
- 1 větší kyselá okurka
- 4 stroužky česneku
- 100 g kapary
- plocholistá petrželka
- 100 g másla
- 1 lžíce sardelové pasty
- 80 g sádla
- 20 g hladké mouky
- hovězí vývar
- plnotučná hořčice
- 200 ml zakysané smetany
na podávání
- 100 g brusinek
Nízký roštěnec očistíme a nakrájíme na 6 stejných plátků. Jemně je přes folii rozklepeme a osolíme.
Jednu cibuli, špek, uzené maso a kyselou okurku nakrájíme taktéž na malé kostičky, česnek utřeme, kapary a petrželku nasekáme najemno. Vše promícháme se změklým máslem a sardelovou pastou.
Směsí potřeme plátky masa, dobře zarolujeme a svážeme motouzem.
Závitky zprudka opečeme na sádle ze všech stran, přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli a zarestujeme do zlatohněda, lehce zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, aby byly závitky zakryté, a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podléváme.
Měkké závitky vyjmeme, odstraníme motouz. Omáčku dochutíme solí, hořčicí, zredukujeme nebo zředíme vývarem na potřebnou konzistenci a zjemníme smetanou. Krátce společně povaříme, můžeme propasírovat. Na talíř servírujeme našikmo prokrojený závitek s omáčkou a brusinkami.
bramborové krokety
- 1 kg brambor
- sůl
- muškátový oříšek
- 50 g másla
- 3 žloutky
- hladká mouka
- 3 vejce
- strouhanka
- slunečnicový olej na smažení
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, poté slijeme a necháme vysušit v troubě nebo na utěrce.
Osušené brambory prolisujeme, přidáme muškátový oříšek, rozpuštěné máslo a žloutky. Těsto necháme dobře vychladit.
Z těsta tvarujeme válečky, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance a na oleji smažíme dozlatova. Odkládáme na savý papír.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10213315170-26.04.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=771
Poslední tip, trik či komentář