6 porcí
- 1000 g hovězího krku
- drcený pepř
- sůl
- slunečnicový olej
- 700 g červené cibule
- snítka tymiánu
- 4 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 0,75 l červeného vína
- 0,5 l masového vývaru
- 1 větší brambor
- 100 g másla
- 40 g nakládaného zeleného pepře
- střik koňaku
Dýně
- 100 g másla
- 1 kg dýně hokaido
- bílé víno
- mletý pepř
- sůl
Hovězí krk nakrájíme na větší kusy, ochutíme ho pepřem a solí.
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji a přidáme maso, které dobře ze všech stran opečeme. Přidáme koření – tymián a bobkový list, rozmáčknuté stroužky česneku, opečeme, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.
Kusy masa vyjmeme, omáčku zahustíme nastrouhanou bramborou, povaříme, vyjmeme bylinky a rozmixujeme.
Na másle osmahneme kuličky zeleného pepře, oflambujeme a vmícháme do omáčky. Do omáčky vložíme zpět maso, prohřejeme a podáváme s dýní či bramborovými přílohami či rýží.
Očištěnou dýni nakrájíme na drobné kostičky a opečeme ji na másle, zastříkneme vínem, podusíme. Když je na skus, dochutíme pepřem a solí.
Zdroj: Dušený hovězí krk na zeleném pepři s dýní; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1647-duseny-hovezi-krk-na-zelenem-pepri-s-dyni/ [On-line 22.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář