- 1,8 kg hovězího masa
- 2 kedlubny
- 1 paprika
- 200 ml smetany na vaření
- černý pepř (mletý)
- Vegeta nebo sůl
- provensálské koření
- zázvor
- mouka hladká (na zahuštění)
- mléko (podle potřeby)
Do hrnce vložíme maso, kedlubnu, papriku, přidáme mletý pepř a Vegetu, zalijeme vodou a vaříme, dokud maso úplně nezměkne. Uvařené maso vyndáme z hrnce. Vývar v hrnci rozmixujeme včetně kedlubny a papriky. Omáčku uvedeme do varu. Rozmícháme smetanu s trochou hladké mouky a pomalu vmícháme do vývaru. Dochutíme zázvorem a provensálským kořením.
Maso nakrájíme na dlouhé plátky. Dva plátky rozložíme na talíř a polovinu masa polejeme omáčkou. Do hrnečku, který vypláchneme studenou vodou, nabereme rýži a vyklopíme na talíř. Na maso položíme dvě flambované karotky a ihned podáváme.
Příloha 1
- 500 g rýže na rizoto
- 1 velká cibule
- 2 polévkové lžíce Vegety
- olej (na opražení cibule)
- 750 ml vody
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji mírně dozlatova. Přidáme rýži, kterou opražíme s cibulí za stálého míchání, dokud mírně nezesklovatí. Přidáme 750 ml vody a dvě menší polévkové lžíce Vegety. Uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou, odstavíme a necháme 20 minut dojít.
Příloha 2
- 1 kg mrkve
- 100–150 g cukru krystal
Karotku očistíme a necháme na ní asi 3 až 5 cm natě. Položíme vedle sebe na plech a posypeme cukrem. Vložíme do rozehřáté trouby (200 °C) a necháme zkaramelizovat.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dva-na-zastavce [On-line 10.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář