Suroviny
- dýně Hokkaidó 500 g
- cibule 100 g
- zázvor 50 g
- zeleninový bujón 30 g
- olivový olej 2 lžíce
- pomeranč 1 ks
- nové koření celé 5 g
- kukuřičná mouka hladká 100 g
- dýňová semínka 20 g
- smetana 50 ml
- zeleninový vývar 1 l
- celý černý pepř
- smetana 100 ml
- sůl
Na slunečnicovém oleji zpěníme cibulku a přidáme dobře opláchnutou, na kostičky nakrájenou dýni (Hokkaidó není třeba zbavovat slupky). Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl a zázvor.
Nové koření a celý pepř dáme do sítka a vložíme do polévky. Když je dýně měkká, sítko vyndáme, dýni rozmixujeme, zahustíme kukuřičnou moukou, přidáme zeleninový bujón a provaříme.
Nakonec polévku dochutíme pomerančovou šťávou a zjemníme smetanou. Sušená dýňová semínka opražíme a ozdobíme jimi polévku před podáváním.
Zdroj: Dýňová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dynova-polevka-12 [On-line 18.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář