Do formy o průměru 25 cm
- 250 g kakaových sušenek (bebe nebo oreo)
- 120 g másla
- 100 g hořké čokolády
- 600 g sýru philadelphia bez příchutě (ne light)
- 240 g třtinového cukru
- 4 vejce + 1 žloutek
- dýňové pyré (cca 350 g) = 1 malá dýně hokkaido
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce mleté skořice
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
- půl lžičky mletého zázvoru
- máslo na vymazání formy
- 1 kelímek zakysané smetany
- kakao na vysypání šablony
Formu vymažeme máslem, vyložíme pečicím papírem a i ten potřeme máslem. Tak si zajistíme, že se nám korpus nebude při pečení vzdouvat a tvar bude pěkně držet i sýrová hmota.
Sušenky nadrtíme a promícháme s rozpuštěným máslem. Těstem vyložíme dno formy a dobře umačkáme (dnem skleničky). Korpus předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut. Necháme vychladnout.
Mezitím se nachystáme těsto. Sýr philadlephia smícháme s cukrem, vejci, dýňovým pyré, pomerančovou kůrou, pomerančovou a citronovou šťávou a kořením. Těsto rozdělíme na půl a do jedné poloviny přimícháme nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládu.
Na korpus nalijeme postupně nejprve čokoládou část, uhladíme a opatrně sklepneme, poté oranžovou část, opět uhladíme a opatrně sklepneme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 10−15 minut, poté zmírníme příkon a 40 minut pečeme při 130 °C. Do trouby doporučujeme vložit kastrůlek s vodou, která zvlhčí vzduch v troubě. Pečený dort necháme vystydnout a dobře vychladíme.
Dort potřeme zakysanou smetanou, zdobit můžeme podle libosti.
Zdroj: Dýňový cheesecake; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1769-dynovy-cheesecake/ [On-line 04.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář