na těsto:
- 75 g hladké mouky
65 g hrubé mouky
2 lžičky moučkového cukru
1 vejce
65 g másla
2 lžičky vody
1/3 prášku do pečiva
na dýňovou náplň:
- 430 g dýňové dužiny
240 g třtinového cukru
180 ml smetany na šlehání
180 ml mléka
3 – 4 vejce
mletý muškátový oříšek
mletý zázvor
mletá skořice
drcený hřebíček
na ozdobu:
- šlehaná smetana
různě velké kousky dýňové dužiny
proužky dýňové dužiny
cukr
čerstvá meduňka
Hladkou i hrubou mouku, cukr, vejce, máslo a prášek do pečiva za postupného přilévání vody propracujeme v homogenní těsto a necháme v lednici půl hodiny odležet. Z odleželého těsta vyválíme tenký plát, kterým vyložíme formu na koláč. Korpus koláče zapékáme na 180 až 220 stupňů do polozlatova, takže máme čas na přípravu dýňové náplně.
Oloupanou dýni nakrájenou na kostky rozmixujeme a na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Postupně přidáváme mletý muškátový oříšek, zázvor, skořici a nadrcený hřebíček. Osladíme třtinovým cukrem, zalijeme smetanou a mlékem, provaříme a na závěr zahustíme rozšlehanými vejci. Směsí opatrně naplníme až po okraj předpečený korpus koláče a dáme znovu zapéct do trouby, a to zhruba na 30 – 45 minut při 160 stupních.
Hotový, do zlatova vypečený koláč pokryjeme vrstvou hustě našlehané smetany, podle vlastní fantazie ozdobíme různě velkými kousky dýně, povařenými ve vodě s cukrem, lístky meduňky, a na závěr můžeme přidat ozdobu z tenkých proužků dýňové dužiny, které si předtím v troubě opatrně vysušíme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/32-dynovy-kolac/
Poslední tip, trik či komentář