reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dýňový koláč

na těsto:

  • 75 g hladké mouky
    65 g hrubé mouky
    2 lžičky moučkového cukru
    1 vejce
    65 g másla
    2 lžičky vody
    1/3 prášku do pečiva

na dýňovou náplň:

  • 430 g dýňové dužiny
    240 g třtinového cukru
    180 ml smetany na šlehání
    180 ml mléka
    3 – 4 vejce
    mletý muškátový oříšek
    mletý zázvor
    mletá skořice
    drcený hřebíček

na ozdobu:

  • šlehaná smetana
    různě velké kousky dýňové dužiny
    proužky dýňové dužiny
    cukr
    čerstvá meduňka

Hladkou i hrubou mouku, cukr, vejce, máslo a prášek do pečiva za postupného přilévání vody propracujeme v homogenní těsto a necháme v lednici půl hodiny odležet. Z odleželého těsta vyválíme tenký plát, kterým vyložíme formu na koláč. Korpus koláče zapékáme na 180 až 220 stupňů do polozlatova, takže máme čas na přípravu dýňové náplně.
Oloupanou dýni nakrájenou na kostky rozmixujeme a na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Postupně přidáváme mletý muškátový oříšek, zázvor, skořici a nadrcený hřebíček. Osladíme třtinovým cukrem, zalijeme smetanou a mlékem, provaříme a na závěr zahustíme rozšlehanými vejci. Směsí opatrně naplníme až po okraj předpečený korpus koláče a dáme znovu zapéct do trouby, a to zhruba na 30 – 45 minut při 160 stupních.
Hotový, do zlatova vypečený koláč pokryjeme vrstvou hustě našlehané smetany, podle vlastní fantazie ozdobíme různě velkými kousky dýně, povařenými ve vodě s cukrem, lístky meduňky, a na závěr můžeme přidat ozdobu z tenkých proužků dýňové dužiny, které si předtím v troubě opatrně vysušíme.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/32-dynovy-kolac/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.