Pro 4 osoby si připravíme:
- 800 g dýně
- 2 brambory
- 100 g cukety
- 2 mrkve
- 2 lžíce másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 100 g dýňových semínek
- petrželovou nať a kolečka vařené mrkve na ozdobení
Z dýně vykrojíme dužinu, kterou nařežeme na kostičky. Brambory, cuketu a mrkve očistíme anebo oloupeme a rozkrájíme na kousky.
V hrnci rozpustíme máslo a všechnu nakrájenou zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, podle chuti osolíme a uvaříme doměkka.
Uvařenou zeleninu necháme mírně zchladnout a pak ji rozmixujeme dohladka.
Krém znovu zahřejeme, vmícháme smetanu a ještě asi 5-7 minut vše povaříme. Posolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou.
V pánvi nasucho opražíme dýhová semínka. Polévkový krém nalijeme do předehřátých misek nebo talířů, posypeme ho opraženými semínky, ozdobíme kolečky mrkve, petrželkou a podáváme.
Poslední tip, trik či komentář