Ingredience
- hnědé fazole 1 balení
- uzené vepřové koleno 1 kus
- dobrá papriková klobása (maďarská, spišská, dunajská) 1 kus
- sladká smetana na vaření 1 kelímek
- větší mrkev 1 kus
- kořenová petržel 1 kus
- kus celeru 1 dávka
- větší cibule 1 kus
- sladká paprika 1 špetka
- mletý černý pepř 1 špetka
- masox 1 kostka
- bobkový list 1 kus
- nové koření 1 kulička
- celý černý pepř 3 kusy
Do většího hrnce dáme vařit mírně osolené a omyté koleno společně s fazolemi, kořením a oloupanou cibulí vcelku. Nakrájíme si klobásku a očištěnou kořenovou zeleninu na kolečka a kostky. Když koleno asi po hodině a půl změkne a maso jde od kosti, tak jej vyjmeme a do vývaru s fazolemi přidáme na tuku opraženou klobásu a zeleninu zaprášenou mletou paprikou. Mezitím si maso obereme a nakrájíme je na menší kousky. Poté, co jsou zelenina a fazole měkké, přidáme kousky kolínka a vše ještě provaříme. Polévku dochutíme kostkou masoxu, mletým pepřem a plotýnku zmírníme na nižší stupeň. Do kelímku se sladkou smetanou si přidáme asi 2 polévkové lžíce polohrubé mouky, dobře rozmícháme a za stálého míchání vlijeme do polévky. Povaříme a zahuštěnou polívku odstavíme. Dochutíme jednou až dvěma lžícemi octa.
Zdroj: Fazolová polévka ze Sorošky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/fazolova-polevka-ze-sorosky [On-line 25.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář